Hyvää itsenäisyyspäivää!
Itsenäisyyspäivä on monille perinteinen piparkakkujen leipomispäivä.
Ja piparkakuistahan voi tehdä piparkakkutaloja... :)
Taloja ollaan tehty ja myyty tälle joululle jo kymmeniä.
Torstaina meni 30 pienempää mökkiä ja 4 kirkkoa.
Ajattelin tänä vuonna yllättää mieheni,
jolla on aina ollut vilja-allergia
ja ei siten ole edes haaveillut syövänsä piparkakkutaloa..
Ja tällä miehellä on rakas Mehtäkämppä tuolla metsän kätkössä.
Näistä ajatuksista syntyi tämä mökki.
Osat paistettuna ja tuunattuna.
Seinät on fudgea kuorimaveitsellä viipaloituna,
tummaa suklaata raitoina.
Ikkunan pielet nougat patukkaa.
Katto on suklaakrokanttia.
Täytyyhän kämpällä olla huonekalutkin..
Löytyy sohvat, pirttikalusto, kamina ja puulaatikko.
Pirttikalusto suklaakrokantista ja fudgesta.
Sohvat on tehty Omar-karkeista.
Huonekalut paikoillaan seinien sisäpuolella.
Pöydälle tuli vielä pienen pieni pöytäkynttilä.
Nurkassa olevat tikapuut vievät nukkumaparvelle.
Parven jätin tällä kertaa tekemättä.. :)
Valmis kämppä metsä maisemassa.
Oikeasti Mehtäkämpän ympärillä ei ole kuusia vaan mäntyjä.
3-vuotias tyttäreni katsoi mökkiä ja kysyi:
Missäs on sauna, puuliiteri ja vessa?
Ei tuo oikea Mehtäpirtti oo.
Täytynee seuraavan kerran tehdä
koko systeemi pienemmässä mittakaavassa.. :)
Tässäpä olisi vielä hyvä
Gluteenittomien piparkakkujen ohje:
300g voita
1 ½dl siirappia
4dl sokeria
2tl kanelia
1tl kardemummaa
1tl pomeranssin kuorta
1tl inkivääriä
½tl neilikkaa
3 kananmunaa tai 2dl keltuaisia
2tl soodaa
800g Vaaleita Jyttejauhoja
(Oranssi 850g:n pussi löytyy gluteenittomien jauhojen kans kaupasta.)
- Laita voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan ja keitä kunnes sokeri on sulanut.
- Jäähdytä seos hyvin, vaikka kattilassa kylmässä vesi hauteessa.
- Lisää kananmunat tai keltuaiset hyvin vatkaten.
- Lisää sooda jauhoihin ja seos lisätään taikinaan.
- Taikina kannattaa pakata pakastuspusseihin ohuina levyinä
ja jäähdyttää seuraavaan päivään jääkaapissa.
- Taikinan voi myös pakastaa.
-Kauli ohut levy ja ota pipareita muotilla.
- Paista 200 asteessa 4-7min.
Piparit jää vaaleammiksi kuin tavalliset!
Glutteenittomat piparit on hauraampia kuin tavalliset
eli jos haluat tehdä piparkakkutalon tällä taikinalla
kannattaa tehdä aika pieni mökki.
Ja mä en osaa tehdä edes sellaista "elementti"-piparitaloa.. :(
VastaaPoista