5. joulukuuta 2014

5.luukku


5.luukusta pilkottaa piparkakkutaikinaa.

Yksi tykkää tummista piparkakuista,
toinen vaaleista, kolmas mureista,
neljännen suussa täytyy rapsahtaa,
viides mausteiden vuoksi rapsuttaa.

niin mikähän on se paras piparkakku?

Tässä esittelen vaiheittain omat tämän 
joulun kokeilu piparkakut.
Ajattelin näitä tehdessä äitiäni, jolle ei mausteet käy 
ja sekotteli vähän vaaleiden ja tummien 
piparkakkujen ohjeita.
Lopputuloksessa on tummien rakenne
mutta vaaleiden maku.

Vaaleat piparkakut

Mittaa kattilaan:
250g voita
3/4 dl vaaleaa siirappia
2dl sokeria
2tl kardemummaa


Laita kattila hellalle ja anna seoksen sulaa tasaiseksi
välillä sekoitellen.
Kun seos on kiehahtanut, 
siirrä kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
sekoittele taikinaa tämän tästä.

     
     



Kun seos on enää hieman kättä lämpimämpää,
Vatkaa joukkoon 2 kananmunaa 
yksitellen.



Sekoita 11dl vehnäjauhoja
4tl vaniljasokeria ja
1tl soodaa
keskenään ja vatkaa pienissä erissä taikinaan.
Kun taikina on valmista,
se laitetaan jääkaappin mielellään
vähintään 12 tunniksi.


Voit laittaa taikinan pakastuspussiin 
ja taputella levyksi.
Niin sitä on helppo käyttää jääkaappikylmänäkin.




Kun taikina on saanut oleentua 
jääkaapissa, voit ottaa taikinasta
sopivan kokoisen palan ja kaulia levyksi.
Itse tykkään kaulia leivin paperin päällä, 
koska silloin ei tarvitse käyttää
niin paljon jauhoja.


piparkakut paistetaan 200 asteessa,
sopivan värisiksi.
toiset tykkää vaaleammista kuin toiset.
Minun mielestä parhaita ovat 
vähän reunoilta ruskettuneet.

Tässä vielä kauppalista:
250g voita
purkki vaaleaa siirappia
sokeripussi
kardemummaa
pieni kenno kananmunia
pussillinen vehnäjauhoja
vaniljasokeria
leivinjauhetta


Koitappa tänä vuonna tehdä joitain 
erilaisia piparkakkuja.
Maistuisiko sinulle piparkakku cookie,
hedelmän ja pähkinän paloilla?
Vai olisiko piparkakkumarenki parempaa?

Nam, kokemuksesta voin sanoa että molemmat maistuu!:)

-Memmi

p.s. muista sekoittaa taikinaan myös suuri annos
lämmintä ja anteeksi antavaa joulumieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti