19. joulukuuta 2014

19.luukku


Vehnäjauhoja, paljon voita, vettä,
rippunen leivinjauhetta ja luumumarmeladia,
niistä on joulutortut tehty.

Joulutortut:
4,5dl vehnäjauhoja,
1tl leivinjauhetta,
100g pehmeää voita,
1,25dl kylmää vettä
100g kovaa voita

Mittaa kulhoon jauhot ja leivinjauhe, sekoita.
Lisää pehmeä voi ja sekoita murumaiseksi.
 

sekoita vesi pikaisesti taikinaan.


kauli taikina levyksi jauhotetulla pöydällä.

 

Leikkaa voi esim. juustohöylällä ohuiksi siivuiksi 

 

ja asettele siivut tasaisesti taikinalevyn toiselle puolikkaalle.

 

käännä toinen puoli taikinasta voi siivujen päälle,
jolloin voit jäävät taskuun.
Painele reunat yhteen ja kauli levy noin 1cm paksuiseksi.


 taita taikina levy kolmeen osaan ja kauli.

 

 Toista kaulinta ja taittelu vielä kolme kertaa.
Jos taikina ratkeaa niin, että voi tulee esiin,
kannattaa se kohta jauhottaa.
Laita taikina pakastuspussiin ja jääkaappiin lepäämään
vähintään tunniksi.
Sitten voit uusia kaulinnan tai paistaa tortut.
Itse uusin kaulinnan ja laitoin taikinan vielä
jääkaappiin odottamaan aamua.
Kaulinta kerrat lisäävät lehtevyyttä,
mutta taikinan täytyy saada levätä välillä ettei 
siitä tule liian sitkeä.
kolme taittelua ja kaulintaa on sopiva määrä 
yhdellä kaulintakerralla.

 

 Levännyt taikina kaulitaan ohueksi, noin ½cm levyksi.


suorista reunat ja paista niistä herkullisia 
pikkusuolaisia.:)

 

 Leikkaa taikina levy halutun kokoisiksi paloiksi.
 Itse leikkasin 9 osaan, jolloin tuli 
suurin piirtein kaupantorttujen kokoisia valmiita torttuja.
 
 

 Tee taikinasta halutun mallisia torttuja.
Tässä kaksi vähän erilaista vaihtoehtoa:


 Tämä enkelitorttu on jo varmaan 
monelle tuttu juttu.



 Tämä joulunkellotorttu on tämän
aamun inspiraation tulosta.



millainen on sinun joulutorttusi?
Syömisen kannalta ite tykkään eniten 
tuosta perinteisestä tähtitortusta,
mutta tuon viinerimäisen kukkasen ulkomuoto 
on miellyttänyt aina eniten.
Tuo joulunkellotorttu muistuttaa noin paistettuna
mielestäni myös jotain eksoottista kukkaa.


Kokeilehan sinäkin tehdä itse torttutaikinaa.
Se on helppo ja lopulta aika nopeakin taikina.
älä ainakaan lähde vartavasten kaupan taikinaa ostamaan.:)


onnistumisen iloa!

t.Memmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti